
Wat is de Gulden munt?
De gulden munt was de officiële munteenheid in Nederland van 1816 tot 2002. In het begin van de negentiende eeuw werd de nieuwe gulden ingevoerd als vervanging van de voorgaande munteenheid, de rijksdaalder. De gulden was vanaf dat moment de wettige betaalmiddel in Nederland.
De eerste Gulden munt
De eerste guldenmunt had een afbeelding van Willem I met het onderschrift: “Koning der Nederlanden” op de voorkant. Aan de achterzijde van de munt stond een afbeelding van het wapen van Nederland. In de jaren daarna werd het ontwerp van de munt regelmatig aangepast. In 1980 kreeg de gulden een nieuw uiterlijk met een afbeelding van koningin Beatrix.
Tot wanneer waren deze munten geldig?
De gulden was tot de invoering van de euro in 2002 de meest gebruikte munt in Nederland. Er waren munten van 1, 2.5, 5, 10 en 25 cent en van 1 en 2.5 gulden. Weet u nog welke kleuren en afbeeldingen bij de verschillende munten hoorden? Bijvoorbeeld: de 1 cent was koperkleurig, de 5 cent was nikkelkleurig en de 25 cent was groot en zilverkleurig met erop de afbeelding van een tulp.
Cash geld
Vroeger was het heel normaal om met cash geld te betalen, maar tegenwoordig betalen we steeds meer met pin of zelfs contactloos. De gulden is een herinnering aan een tijdperk waarin geld nog tastbaar was en het gaat door de invoering van euro ongetwijfeld de geschiedenisboeken in als een belangrijk element in de Nederlandse monetaire geschiedenis.
Informatie over Gulden munten
Tegenwoordig kunnen we bij sommige winkels nog steeds allerlei producten kopen die te maken hebben met de gulden, zoals postzegels, boeken over de Nederlandse gulden, herdenkingsmunten en zelfs sleutelhangers in de vorm van de officiële munten.
Afsluiting Gulden munten
Hoewel de gulden niet meer als valuta wordt gebruikt, heeft het nog steeds cultureel en historisch belang voor Nederlanders. En wie weet, misschien ontstaat er in de toekomst wel een nieuwe cryptocurrencies die de goede oude tijden doet herleven. Voor nu kunnen we het zeldzame munten noemen, omdat ze dus verdwenen zijn uit ons dagelijkse leven!