Wat is een munt?

Wat is een munt?

Op deze vraag geven we een antwoord. Munten bestaan al eeuwenlang. Ze zijn een van de eerste vormen van een betaalmiddel. Met munten kon je dingen kopen in plaats van het te moeten ruilen tegen iets anders. De waarde van een munt werd gezamenlijk bepaald, of het stond erop gedrukt, zoals onze eurocenten waarbij de waarde van de munt op de munt staat.

Waarde van een munt

Elke munt kan een andere waarde hebben, maar naast dat de waarde van de munt op de munt kan staan, is het ook mogelijk dat de waarde was af te lezen aan de vorm van de munt. Denk bijvoorbeeld aan de twintig en de tien eurocent. Beide munten hebben ook een andere vorm. Op die manier kunnen blinden en slechtzienden ook de munten onderscheiden aan de hand van de vorm.

Vorm

Bijna alle munten hebben een platte vorm. Ze hebben dus niet de vorm van een kubus, maar een platte cirkel. Het materiaal van de munten is afhankelijk van het land, maar in de meeste gevallen zijn ijzer en brons belangrijke componenten.

speciale munt

Oplage

Doordat munten in grote hoeveelheden werden gedrukt zijn ze niet origineel, maar dat geldt niet voor alle munten. Oudere munten zijn bijvoorbeeld in mindere oplage te vinden, en krijgen juist daardoor meer waarde. Hetzelfde geldt voor hedendaagse munten, maar waar er speciale edities van zijn, waarbij maar een maximale oplage wordt gemaakt. Deze munten zijn vaak meer waard, en worden ook steeds meer waard naarmate de tijd verstrijkt.

Munten zijn tegenwoordig veel meer dan alleen een betaalmiddel. Ze zijn dus ook een verzamelobject, maar het kan veel verder gaan dan dat. Hoe mooi is het om een of meerdere van deze muntjes cadeau te geven uit de Romeinse tijd aan een historicus voor zijn verjaardag, of iemand met wie je een bijzondere ervaring deelt te vereeuwigen in een eigen muntje. Er zijn verschillende opties mogelijk, maar een simpel muntje is tegenwoordig meer dan je denkt.