Zeldzame munten

Zeldzame munten

Zeldzame munten zijn vaak munten die in een oplage zijn gemaakt van maximaal honderd. Het komt nog wel eens voor dat ze toch vaker zijn gedrukt, bijvoorbeeld bij herdenkingsmunten, maar ook hierbij geldt dat naarmate ze ouder worden de waarde stijgt. Hierbij moet je ook in gedachten houden dat munten ook weer konden worden ingeleverd, dus hoe veel er dan in de omloop zijn heeft ook invloed op de waarde ervan.

Waarde zeldzame munten: hoe bepaal je de waarde?

De waarde van een munt is sterk afhankelijk van de oplage: hoeveel stuks zijn er uitgebracht/ nog in omloop? Kwaliteit is net zo belangrijk. Het kwaliteitssysteem kent verschillende gradaties, van UNC (nooit in circulatie geweest) tot F (veel gebruikt en met wat schade). Het vraagt heel wat kennis om de waarde van een munt te bepalen. We zijn echte muntenliefhebbers en beoordelen zeldzame munten op een juiste prijs-kwaliteitsverhouding.

Origine

Waar een munt vandaan komt, kan ook invloed hebben op de waarde van de munt. Bij munten die meer dan 1000 jaar oud zijn kan dit een belangrijke factor zijn. Een andere factor is het gewicht en het materiaal. Hierbij is het belangrijk dat de munt wordt gewogen en nauwkeurig wordt bekeken, zodat je zeker weet dat je niet met een vervalste munt te maken hebt.

Andere factoren die een rol spelen bij zeldzame munten

Enkele andere factoren die een munt meer waard kunnen laten maken zijn certificeringen van de NGC of PCGS. En wanneer de munten in hun originele verpakkingen zitten en in sets komen. Sets zijn altijd meer waard dan enkele lossen munten. Op de website is geen sprake van verkoop in sets, maar wel in losse munten. Hierdoor kun je je eigen set aanvullen of kun je toch zeldzame munten in je bezit hebben, zonder dat je de hoofdprijs betaalt en gelijk een hele set moet kopen.